Отправляет email-рассылки с помощью сервиса Sendsay

гефiлте фiш

наткнулся, случайно, в местной газете Мисто (Город) на описание Песаха и
рецепт Гефилте фиш в виде котлеток.
Текст на украинском. Для тех, кто не понимает, но интересуется - пишите
и я постараюсь перевести.
Игорь

Довiдничок гурмана. Майстер-клас по ``гефiлте фiш''

У суботу увечерi розпочнеться eврейська Пасха, як ii охрестили в народi,
або ж восьмиденне свято Песах. Святкують його на знак виходу eврейського
народу з eгипетського рабства, власне, слово ``пасах'' означаe ``пройти
повз'', адже агнець смертi проходив повз будинки iудеiв та забирав життя
eгипетських первiсткiв. Щоб янгол мiг вiдрiзнити eврейськi будинки вiд
eгипетських, кожнiй родинi eвреiв було наказано позначити дверi кров'ю
ягняти. Лише пiсля смертi усiх eгипетських дiтей фараон дозволив eвреям
залишити краiну. Особливiстю eврейського передсвяткового посту e
заборона на вживання усього квасного (``хамец''), адже дрiжджове тiсто
символiзуe в iудаiзмi людську гординю. Дозволяeться лише маца замiсть
хлiба, тому i закуповують ii у цей час у великiй кiлькостi. Кульмiнацieю
свята e вечеря (седер), що влаштовуeться у першу та другу нiч свята. Пiд
час седера читають молитви та спiвають псалми. Iдять мацу, гiрку зелень,
що символiзують голод та гiркоту рабства, а також солодку сумiш з тертих
яблук, фiнiкiв, горiхiв i вина.
До пасхальноi трапези часто входять маца, гефiлте фiш ( фарширована
риба), що e одною з найпопулярнiших страв eврейськоi кухнi. ``Вважаeться,
що лише справжнi господинi можуть навчитися усiм секретам цього
кулiнарного шедевру, -- стверджуe моя сусiдка, тьотя Роза, -- та я
подiлюся деякими секретами для любителiв цiei страви''. Отож, дешево та
сердито -- рецепт ``гефiлте фiш'' вiд тьотi Рози.
1 кг декiлькох видiв риби (короп -- 10-12 грн. за кг, щука або ж пiкша --
вiд 15 грн., трiска -- вiд 8 грн.), 2 яйця, 120 мл холодноi води, 2-3
ст.л. борошна для маци, 1-3 ст.л. цукру, рибний бульйон для тушкування,
2-3 цибулини, 2-3 морквини, кориця, перець, хрiн, буряк.
Гефiлте -- означаe ``фарширований'', та оскiльки не кожнiй пiд силу
розiбрати, а потiм начинити риб'ячу шкiру, тiтка Роза пропонуe спростити
рецепт.
Покласти фiле на тарiль, посолити, охолодити 1 годину. Зробити з риби
фарш. Покласти до фаршу яйця, перемiшати, додати повiльно воду, борошно
для маци, цукор, спецii. Збити до утворення легкоi маси, охолодити на 1
годину. Роздiлити сумiш на порцii, приблизно по пiвсклянки i скатати у
кульки мокрими руками. У великiй каструлю з рибним бульйоном тушкувати
рибнi кульки протягом години (вода повинна покривати iх постiйно).
Додати цибулю, моркву та перець, тушкувати ще хвилин 40. Подають теплою,
додаючи хрiн або ж варений буряк.
Олена ПАВЛОВА

Ответить   Igor Mon, 28 Apr 2008 10:46:17 +0300 (#742920)